High Camp Nord

Gå mot vinden. Klyv berg. Se mot nord. I april 2018 kommer FriFlyt og HighCamp nordover, og vi i Rocks & Rivers står for all føring på ski festivalen – igjen.

Når en tredje destinasjon for High Camp skulle bestemmes i 2017, var det Rolf Jacobsens ord som lå i bakhodet. Med alternativer som Lyngen, Senja og Lofoten falt gjengen i FriFlyt omsider på Bodø – et forblåst mellomstopp tenker kanskje du? Mye mer å by på – tenker vi! Enorme muligheter for bra skikjøring med nærhet til fjell og fjord. I tillegg er både jeg og Torgeir skredobservatør for skredvarslingen og vet vi hvor å finne den beste kjøresnøen.

High Camp er en av Nordens største toppturfestivaler og en fantastisk arena for erfarne og nybegynnere innenfor den populære fritidsaktiviteten. Konseptet er et godt etablert merkevare og arrangeres fra før i Jotunheimen og i Sunnmøre.

Fjorårets High Camp Nord – The story

Den andre av totalt tre High Camper sesongen 2017 gikk av stabelen i Bodø helgen 20.-23. april, med Saltstraumen Hotel som base. Litt i underkant av 50 deltakere pluss sponsorer og guider deltok på det som skulle bli en helg med god stemning og karakterbyggende vær. Vind og snøvær la absolutt ingen demper på stemningen og det viste seg å bli en svært lærerik helg for de som tok turen nordover.

På Bodø Lufthavn ble gjestene tatt i mot med en nordlandspils i hånda. Etter en kort busstur ut i havgapet befant de seg på festivalarenaen Saltstraumen Hotel, som ligger rett ved det som anses som verdens sterkeste malstrøm. På kvelden stod informasjon om morgensdagens turer på programmet og vi som var guide ansvarlig hadde en klar melding: «vind og snø gir oss vanskelige forhold i fjellet». Løsningen ble et utvalg av alternativer i Valnesfjorden hvor deltakerne kunne velge mellom turer med fokus på – «hopp og dropp», og «ekstra høydemeter».

De fleste tok tidlig kveld og fredag morgen var alle klare til å oppleve nord-norske fjell. Lite sikt og mye vind førte til at de kunne vært hvor som helst egentlig. Heldigvis hadde vi guider funnet et område i le – ergo mindre vind og finfin snø til å leke seg i.
Tilbake på hotellet åpnet himmelen seg og sola tittet fram – her ventet en varm utestamp og en kald øl.

En real badeøkt, middagsbuffet og noen øl senere kunne deltakerne delta på foredrag med en av våre guider Gaute Hangaas Brenna. Han fortalte en gripende historie om sin opplevelse av å bli tatt i skred og å få livet i gave. En historie som lot mange sitte igjen tankefulle og med klump i halsen. Neste dag kunne vi love vesentlig bedre vær, men konservative valg måtte til da forholdene i fjellet var svært potente.

Lørdags morgen gikk turen tilbake til Valnesfjorden, hvor deltakerne skulle gå ulike ruter opp mot Kistrandfjellet og Kistrandryggen. I det vi begynte å gå falt det hvitt gull fra himmelen. Før vi hadde rukket å glede oss skikkelig over nysnø fra oven, åpnet himmelen seg å sola tittet fram. Vi fikk litt bedre utsikt over terrenget og området enn dagen før, og kunne skue utover Valnesfjorden.

Karakterbyggende forhold

Da vi orienterte oss oppover fjellsiden hørte vi dagens første drønn. Siden til høyre for oss løsnet og skled sakte nedover fjellsiden. «En opplevelse som skaper respekt», sier en av deltakerne. «Karakterbyggende» sier en annen. I det vi setter oss ned for å spise lunsj har moder jord bestemt seg for å sentrifugere alle som er på fjellet i dag. Det blåser opp, det snør og sikten blir dårlig. Heldigvis finnes det ikke dårlig vær – bare dårlige klær, så vi pakker oss inn i dunjakker. Egentlig er det ganske deilig å kjenne at det «røsker» litt i skjegget – kjenne at man lever!

I Nord-Norge sier de «vess det ikkje har førrandra sæ innen ti minutt – så blir det sånn». Det stemte ganske greit. Plutselig fikk vi solskinn. Vi iverksatte tiltak, rev av skifellene og kjørte ned en slak side hvor vi kunne la stålkantene styre svingradiusen. Ingenting er så deilig som bekymringsfri skikjøring – spesielt når det er med trollske lysforhold og fjordutsikt.Det Nord-Norske sitatet viste seg å stemme ganske greit da det like fort som sola kom – tetnet til igjen. På grunn av dårlig sikt og krevende forhold i fjellet (les: stor skredaktivitet), valgte vi å stoppe å grave noen snøprofiler i et heng. En halvtime senere skled vi videre, med litt mer kunnskap om snødekket og hvordan man kan vurdere det. Alle grupper opplevde fjernutløsning av skred.

Litt mer ydmyk og litt mer erfaren gikk turen tilbake til hotellet hvor det ventet grillpølser, badestamp, badstu og øl. Det begynner nesten å bli en rutine for mange og stemningen er fryktelig god selv om det snør vannrett.

Søndag stod bussen klar og hele gjengen skulle ut på tur igjen. Summit-feveren var lagt bort og med mer sikt, mer blå himmel, mindre vind og nysnø stod god skikjøring på planen. Etter flere runder med fellene av og på, kunne deltakerne logge høydemeter og leken skikjøring på søndagens turdag.

Med litt mer kunnskap, litt flere venner, litt barskere og en øl i hånda forlot de Saltstraumen Hotel for denne gang.

Takk til alle som bidro til å gjøre helgen komplett – vi gleder oss til gjentakelse april 2018!