Stisykkel guider

Det er avklart: om sommeren er det ingenting som slår stisykling. Jeg er hekta. Foran oss bryter de første knausene seg opp etter bare noen hundre meter, og langt bak dem ligger det store, grå massivet, som er Jotunheimen. Intense klatringer som sliter på kreftene byttes etterhvert med lange, slake vyer når vi har kommet oss i høyden. Blodet bruser i beina ved første nedoveretappe, hvor vi står og oppnår en god flyt og konstant rytme. Det føles som om du glir gjennom løypa, omtrent som et tog i jernbanespor.

Før syklet vi bare på grus, ned i bygda – nå er det i forandring, for stisykling er mye morsommere enn grusveisykling.

For å oppnå flyt gjelder det, som på flate grusveier, å holde farten oppe. Men på en smal, svingete sti er det tekniske aspektet som øker vanskelighetsgraden – og det morsomme med terrengsykling – vesentlig. Da er det viktig å få noen tips og triks underveis for så å kjenne på adrenalin-rushet som strømmer gjennom kroppen, og tilfredsheten etter å ha jobbet hardt.

Sommeren skal fra nå av brukes på stisykling. Avgjort.

Denne sommeren har jeg drømt om grus, gjørme, tørre stier og raske nedoveretapper. Vi har vært oppe, over og nedover fjell; trosset stein, røtter og små hopp, og hadde det utrolig kjekt. Vi sitter igjen med minner om gode og vonde dager med skader og tårer – dager vi kommer til å huske i over lang tid. Etter at  min partner fikk meg hekta på stisykling og utfor har læringskurven vært bratt, men gleden har vært like stor.

Med økt tilrettelegging og interesse for stisykling, ser vi at sporten tiltrekker seg nye og større brukergrupper fra både inn- og utlandet. Trygghet og kvalitet er en viktig suksess parameter for Norge i jakten på å bli en internasjonalt anerkjent terrengsykkeldestinasjon, og en guide-utdannelse kan være en måte for guider å utvikle sitt produkt, kvalitetssikre leveransen, bygge posisjon og skape enda bedre lønnsomhet. Hittil er det få i Norge som er kvalifisert som stisykkel-guide. Det er selvsagt fint å vise andre de gode stier, men vi føler på mangelen rundt flere tema som er del av profesjonell guiding: gruppe dynamikk, navigasjon, ledelse, kunnskap og kompetanse på sykkel teknikk. Derfor begynte vi å undersøke om Norge hadde en stisykkel guide/instruktør utdannelse, og fant ut at dette per dags dato ikke finnes. British Cycling i England har derimot et godt etablert system innenfor stisykkel guiding og holder gode kurs som holder en høy standard. Avgjørelsen var tatt raskt: vi skulle utdanne oss som stisykkel-guider.

Om å bli stisykkel-guide

For å få rå til flyturen og kurset, ble matbudsjettet skrudd ned: fra da av bestod menyen av enkle og billige matvarer som havregryn og kål. Sykkelkoffert ble pakket, vi fløy til London Heathrow – leide oss en bil og kjørte sistdelen til Sør-Vest England, Exmoor, for å ta kurset «Mountain bike leader level 2».

Vi tok kurset hos Exmoor Adventures som har kompetente guider og instruktører. Kurset gikk over noen dager og var fullpakket av kunnskap og kompetanse.

Etter kurset var det tid for eksamineringen. Litt små nervøst begynte vi dagen på en 23 kilometer lang tur på stier ved Minehead og Porlock. Fantastisk terreng som satte vår navigasjon på prøve. Underveis måtte vi fikse sykkelen og løse forskjellige scenario. En lang dag kom til slutt og vi kan med stolthet si at vi er godkjente guider level 2.

Rocks & Rivers setter din sikkerhet i høysetet og bruker kun godkjente instruktører. Våre instruktører har sin utdannelse gjennom bla. Norsk Fjellsportforum, ISIA, IVSI (ski instruktør), Norsk Padleforbund og NOLS (National Outdoor Leadership School).

Neste sommer..

Dette gjør oss klar for neste sommeren med grenseløs stisykling – på Skeikampen, midt i Oslo, Elverum, Jotunheimen. Er du med? Med egen guide får du mer tid til sykling, og gode tips som garantert gir deg en bedre sykkelopplevelse. Alt tilpasset din gruppe, selvsagt.

Send oss en epost for å holde deg oppdatert

Vi guider deg gjerne på ditt neste sykkel eventyr, om det så er på sti eller i utfor bakke 🙂