Utforsk det kalde elementet

Om du vil utfordre deg selv innen trygge rammer, anbefales det å stå på Engabreen og se nedover det grønnfargede vannet i Holandsfjorden.

Isbreen er en egenartet verden. Isen former topper og rygger, innimellom er det dype sprekker, og det hele har en dyp mellomblå farge. Engabreen ligger uendelig vakkert til mellom de spisse tindene i Saltfjell-Svartismassivet og Holandsfjorden. Denne bretunga er en del av Svartisen, Norges nest største isbre, og er den breen på Europas fastland som kommer nærmest havnivå. Siden den er så lett og nå, og ligger i et så vakker landskap, er den populært for aktiviteter som brevandring og isklatring.

Taulag

Nødvendig sikkerhetsutstyr er stegjern på føttene, klatresele, isøks og hjelm. Så blir alle bundet sammen i et taulag. Breføreren går foran, og det er maksimalt 7 personer på én fører. Når alt er klart, begynner man å klatre oppover. Engabreen er nokså bratt, så man går mye i oppoverbakke. Breføreren velger imidlertid en løype som er både utfordrende, men også overkommelig. Når man må forsere en brattere løype, bruker man øksen for å holde balansen, men det er aldri snakk om å hale seg oppover etter øksa. Innimellom setter føreren en isskrue i isen og fester den til tauet. Då går hver enkelt opp til isskruen, omplasserer karabinkroken som sitter på isskruen, og så går nestemann opp.

Hvem kan gå på bre?

De fleste kan gå på bre. Man må ha full førlighet i både armer og bein og god balanse. Det er satt en nedre grense på 11 år. Det er en fordel å være i passe god form. På den timen det tar å komme seg opp til breen, får breføreren et godt inntrykk av hvordan gruppen klarer seg, og vil prøve å legge opp løypa deretter.

Klatre på brefronten

En egen variant av brevandring er å klatre på en isvegg. Da festes et tau øverst på en bratt isvegg og guiden står nede og sikrer mens du klatrer opp. Dette kan høres skummelt ut, men det er noe de fleste kan gjennomføre og ha glede av.

Sikkerhet

Rent generelt behøver ikke gjestene bry seg om sikkerheten, så lenge de følger alle instrukser. Breførerne har lang erfaring og skolering innenfor faget og har høy kompetanse. Vi har aldri hatt uhell og/eller skader av betydning i de 10 år vi har holdt på med brevandring.

Hva nå?

Vi tilbyr brevandring og isklatring gjennom sommersesongen frem til oktober. Du stiller selv med fjellsko, solbriller, varme klær, hansker og solfaktor, så stiller vi med alt det nødvendige breutstyret. Turen tar ca.6-7 timer, inkludert en 45 min gange hver vei til breen, briefing og 2-3 timers effektiv vandring/klatring.

Etter turen kan du nytte en øl eller iskrem på Brestua.