5 tips til mørkepadling

Høsten står for døren. Solen er på tur ned og dørterskelen virker høyere enn noensinne før. Ettermiddagene har blitt mørkere og mulighetene til å komme seg ut i kajakk etter jobb virker små. Hadde det ikke vært fint å padle i mørket?

Med en gang vi prøvde det, ble vi bitt av basillen, så det blir garantert flere turer i kajakk fremover mens vi venter til snøen laver ned!

Med litt opplæring og planlegging blir det fullt mulig å padle i mørket. Det er forresten sjelden helt bekmørkt, månen og andre lyskilder sørger for fine refleksjoner i vannet. Sjelden kommer du tettere på stillheten, og kajakkturen i fullmåne kan være helt magisk!

Våre 5 tips til en vellykket tur i mørket:

1. Gjør deg selv synlig. Om sommeren får vi ofte høre at vi er lite synlig i kajakk. Fargene går i ett med landskapet, og vi blir oversett av båttrafikken. I mørket/skumringen blir det å være synlig enda viktigere. Vi er pliktig til å ha lanterne. Minimum lanterneføring i kajakk er lommelykt. Denne skal være for handen, og «skal vises i så god tid at sammenstøt forebygges» (Sjøveisregel 25, d, ii).

  • Husk at synligheten øker desto høyere du fester lyset.
  • Reflekstape på tørrdrakt, årer, vest, og kajakk kan også anbefales. Tapen sitter godt selv om den blir vått.
  • Det er viktig å tenke gjennom flere forhold: har du lanterne på deg, bør du også ha en eller annen form for lys på kajakken. Hvis du kommer bort i fra kajakken, er det en fordel at den synes.
  • Husk extra lyskilde og batterier i fall utstyret slutter å fungere.

2. VHF radio. Særlig nyttig på steder med havner. Havneradioen bruker kanal 12, og lytting på denne gir ofte hint om hva slags trafikk som er på vei ut og inn av havnen. Hvis det skulle dukke opp en båt er det også mulig å nå denne på nødkanal 16. Et VHF-sertifikat kan anbefales, men du kan klare deg godt uten hvis du følger forholdsreglene vi beskriver under.

3. Begynn med mørkepadling i et kjent område. I mørket er alt annerledes. Avstandsbedømmelse er vanskelig og du ser bare konturene av landskapet rundt deg. Derfor er det lurt å legge de første turene til et område du er kjent. Fyr og fyrlykter vil du etterhvert også ha glede av, og du kan benytte sektorene til å velge rett kurs.

4. Bruk navigeringsutstyr som kart, kompass, GPS og klokke. Ved hjelp av kurs og klokke kan du finne ut avstanden du padler. Praktiser dette i forkant, helst i dagslys, og finn ut hvor langt du padler på en halv time.

5. Kle deg etter vanntemperaturen. Den største faren med padling om høsten og vinteren er nedkjøling. Utover vinteren blir det kaldere i vannet, og hvis du skal padle vinterstid er en tørrdrakt en viktig investering. Husk at tørrdrakten holder deg tørr, ikke nødvendigvis varm: ha på rikelig med klær under slik at du holder deg varm og tørr, og kan være i vannet lenge uten å være i livsfare.

God tur og nytt mørkepadlingen!